Jump to content
Sign in to follow this  
Devanos

Packet lossy na laptopie

Recommended Posts

Cześć

Mam nadzieję że ktoś kto to przeczyta pomoże mi z problemem:

Grając na laptopie np w D3 z żoną, co jakiś czas dostaję jakby laga, kończącego się często DC. Wrzucam ping -t www.wp.pl (przykładowo) i widzę coś takiego

HnUYozY.png

 

 

Na początku myślałem że to wina neta że tak przerywa, ale u żony nic się nie dzieje, na komputerze tak samo. Tylko na laptopie.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem podobną sytuację na modemie od orange, jak miałem kompa i laptopa podłączonego to często wywalało mi "konflikt adresów ip" i rozłączało neta na laptopie. Nie wiem ocb, po zmianie modemu na router asusa problem zniknął. Czekajmy aż ktoś mądry się wypowie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem kiedyś coś podobnego, aż sobie włączyłem jakiś prosty program co pingował google co sekunde, i wyszło że rozłącza na 1 czy 2 pingi równo co minutę. 

 

I ile ja się musiałem najebać żeby to rozwiązać. Szukałem w necie, zmieniałem jakieś ustawienia, nawet chyba reinstalowałem winde i chuj, wezwałem techników (bo ta jebana baba vel "sprawdzę łącze czy nie ma błędów" to może mi na chuja naskoczyć). Dopiero trzeci pierdolony kurwa chuj jebany technik z neostrady wiedział o co mi chodzi (tzn rozumiał że mi neta co równy czas rozłącza). Badali łącze, badali badali i chuj, wg. nich wszystko ok, ale ja byłem natrętny jak skurwysyn. W końcu wymienili mi router na jakiś nowszy z neo i ustało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Devanos napisał:

Na początku myślałem że to wina neta że tak przerywa, ale u żony nic się nie dzieje, na komputerze tak samo. Tylko na laptopie.

Ktoś ma jakiś pomysł?

 

Spróbuj zmienić kanał wifi - możliwe że któryś sąsiad ma na tym samym kanale i się gryzą.

Sprawdź czy sytuacja też będzie występować kiedy podepniesz lapka kablem do routera/modemu z rozłączonym wifi.

Spróbuj zaktualizować sterowniki do karty sieciowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdź czy ustawieniach karty sieciowej masz opcję "Ramka Jumbo" / "Jumbo Frame". Jeśli masz wyłączoną to zmień na coś z przedziału 2 do 4 MTU. Ewentualnie w drugą stronę, jeśli masz tam powiększone pakiety MTU to spróbuj ją wyłączyć. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...