Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Devanos

Packet lossy na laptopie

Polecane posty

Cześć

Mam nadzieję że ktoś kto to przeczyta pomoże mi z problemem:

Grając na laptopie np w D3 z żoną, co jakiś czas dostaję jakby laga, kończącego się często DC. Wrzucam ping -t www.wp.pl (przykładowo) i widzę coś takiego

HnUYozY.png

 

 

Na początku myślałem że to wina neta że tak przerywa, ale u żony nic się nie dzieje, na komputerze tak samo. Tylko na laptopie.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem podobną sytuację na modemie od orange, jak miałem kompa i laptopa podłączonego to często wywalało mi "konflikt adresów ip" i rozłączało neta na laptopie. Nie wiem ocb, po zmianie modemu na router asusa problem zniknął. Czekajmy aż ktoś mądry się wypowie.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem kiedyś coś podobnego, aż sobie włączyłem jakiś prosty program co pingował google co sekunde, i wyszło że rozłącza na 1 czy 2 pingi równo co minutę. 

 

I ile ja się musiałem najebać żeby to rozwiązać. Szukałem w necie, zmieniałem jakieś ustawienia, nawet chyba reinstalowałem winde i chuj, wezwałem techników (bo ta jebana baba vel "sprawdzę łącze czy nie ma błędów" to może mi na chuja naskoczyć). Dopiero trzeci pierdolony kurwa chuj jebany technik z neostrady wiedział o co mi chodzi (tzn rozumiał że mi neta co równy czas rozłącza). Badali łącze, badali badali i chuj, wg. nich wszystko ok, ale ja byłem natrętny jak skurwysyn. W końcu wymienili mi router na jakiś nowszy z neo i ustało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Devanos napisał:

Na początku myślałem że to wina neta że tak przerywa, ale u żony nic się nie dzieje, na komputerze tak samo. Tylko na laptopie.

Ktoś ma jakiś pomysł?

 

Spróbuj zmienić kanał wifi - możliwe że któryś sąsiad ma na tym samym kanale i się gryzą.

Sprawdź czy sytuacja też będzie występować kiedy podepniesz lapka kablem do routera/modemu z rozłączonym wifi.

Spróbuj zaktualizować sterowniki do karty sieciowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

sprawdź czy ustawieniach karty sieciowej masz opcję "Ramka Jumbo" / "Jumbo Frame". Jeśli masz wyłączoną to zmień na coś z przedziału 2 do 4 MTU. Ewentualnie w drugą stronę, jeśli masz tam powiększone pakiety MTU to spróbuj ją wyłączyć. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×